Jag har tidigare rapporterat om den turbulenta situationen för amerikansk nätradio. I juni fastslogs att samtliga radiostationer som sänder över nätet ska betala retroaktiv licensavgift retroaktivt från 1998. Deadline för detta sattes till 20 oktober, men nu har den skjutits på framtiden efter att en senator inlagt veto motiverat av att ”radiostationer med klassisk, religiös eller collegebaserad inriktning förbigåtts under utredningen.”
Parterna i den här debatten är å ena sidan musikindustrin, som vill att användning av musikinspelningar ska licensbeläggas, och å andra sidan radiofolket och mindre oberoende musiker och artister. I Sverige är det ju en självklarhet att såväl skivbolag som upphovsman och musiker får ersättning när musikinspelningar används i media men amerikansk FM-radio har alltid haft andra regler. Där resonerade man som så att ”radion innebär ett så stort promotionvärde för skivbolagen att de automatiskt tjänar på air-plays i form av ökad skivförsäljning”, och därför existerar idag inga ersättningar till skivbolag i vanlig radio. Detta har gjort det billigare att driva radiostation i staterna, en förmån som nu alltså är på väg att dras bort beträffande Internetsändning.
Samarbetesorganet www.saveinternetradio.org argumenterar att utredarna bakom regleringen inte förstår det nya medialäget där det är mer regel än undantag att varje radiostation specialicerar sig och riktar sig direkt till en homogen lyssnargrupp. I den gamla världen, som man menar att utredarna lever kvar i, var det däremot så att FM-radion levererade att brett utbud som riktade sig till så många som möjligt. Man menar också att utredarna har fel då de utgår från att det ”i Internetradio inte existerar något promotionvärde”.