Tre generationer mp3-entusister   mp3 pro

Mp3 i en musikälskares vardag

Nyhetsmedia har tyvärr i sin rapportering givit en snedvriden bild av mp3. Uttalandet att ”Mp3 är ett format som i första hand används till ohämmad piratkopiering via Internet” är hämtad från skivindustrin och direkt felaktigt. I juli 1999 publicerade Webnoise Inside, http://www.webnoise.com, en undersökning bland amerikanska collegestudenter. Där sade sig 68% aldrig ha laddat ner mp3 från Internet. Av dem som använde mp3 sade 74% att de hade fått tag på mp3 på andra sätt än via Internet. Så om drivkraften inte är ”att komma över musik gratis”, vad är det då som lockar musikälskarna till formatet mp3?

Jag beslöt mig för att prova själv och laddade ner några program som jag blivit rekom-menderad. Det första jag startade i datorn var CDex. CDex skapar mp3-filer från van-liga musik-cd eller från wave-filer och hanterar all information om låtar, artister etc i en databas. Så tog jag en musik-cd och stoppade in den i datorns cd-drive. Det började surra, lampan blinkade och så gick modemet igång. Programmet kontaktade på egen hand Internet. Efter fem sekunder dök en komplett albuminformation upp på skärmen. Jag bara stod och gapade, hade inte ens hunnit sätta mig efter att ha stoppat i cd:n. Det skulle nog ha tagit mig mig minst en timme att skriva av all denna information från skivomslaget. Det som hände var att CDex kontaktade en CDDB, Compact Disc Data Base, på Internet.

Nästa steg var att klicka på knappen "Tracks to MPEG". Datorn började jobba och jag märkte efter en stund att det skulle ta rätt lång tid. Exakt hur lång tid det tog vet jag inte, men jag hann gå till affären och köpa en vaniljyoghurt medan processen pågick. Nyfiken tittade jag efter vad som hade hänt på datorns hårddisk. CDex hade först skapat en mapp med artistens namn, inuti den ytterligare en mapp med skivans namn åtföljt av “(Disc 1)” eftersom skivan ingick i ett dubbelalbum. I den sista mappen låg så alla åtta låtarna, namngivna med korrekt låttitel plus ändelsen “.mp3”. Dessutom hade CDex skapat “playlists” för två av de tre mp3-spelare jag också installerat på datorn. Dessa playlists spelar upp låtarna i samma ordning som de låg på orginalalbumet.

Nu när jag nu så framgångsrikt hade ”rippat” och mp3-kodat skivan så var det dags att lyssna. Jag började med mp3- spelaren Sonique, http://www.sonique.com, genom att dubbelklicka på den spellistan. Hela albumet började spelas upp. Medan jag lyssnade klickade jag på en del länkar i själva spelaren och hamnade på Soniques hemsida på Nätet. Där laddade jag ner alla visual plug-ins som fanns. Vissa var helt fantastiska! I full screen mode kan man se hur musikens ljud utlöser explosioner av form och färg på skärmen. Trots att jag bara har en vanlig 17” skärm så kände jag mig tvungen att släcka belysningen i rummet och sitta och titta halva natten.

Sonique i magnifika full screen visual mode. Fortfarande år 2002 är Soniques visual plug-ins de bästa bland mp3spelarprogram


Nästa mp3-spelare att prova var WinAMP, http://www.winamp.com. Den har ett tag varit den mest populära spelaren och fungerar utmärkt utan att lägga beslag på alltför mycket av datorns processorkraft. WinAMP fungerar, liksom Sonique, också som plug-in i Internet Explorer när man surfar på Internet så att man kan lyssna på Shoutcast Internetradio.


Den sista spelaren jag provade var MusicMatch Jukebox, http://www.musicmatch.com Jag känner människor som kan ägna dagar åt att spela in kassetter med ”blandband” från alla sina skivor. Ett blandband för ”lugn musik”, ett ”partyband”, ett ”band att förföra till” etc etc. Jukeboxen gör samma sak fast på bara några sekunder. Varje låt i musik-arkivet kan, förutom de vanliga uppgifterna om titel artist och speltid, kategoriseras uti-från egenskaperna Tempo, Mood, Situation samt Preferance. För varje egenskap kan man välja mellan sex och åtta alternativ. Exempelvis så erbjuder egenskapen Situation alternativen Background, Dance, Dinner, Drunken Brawl, Party, Rave, Romantic och Seasonal.

Själva poängen med att kategorisera låtarna i sitt musikarkiv är den funktion som heter Auto DJ. Man väljer ut tre egenskaper, önskvärt alternativ för dessa och anger ifall man vill höra eller slippa höra musik som uppfyller dessa specifikationer. Innan man startar den automatiska uppspelningen så kan man också ange speltidens längd.

Avslutningsvis vill jag bara säga lite om ljudkvalitén hos mp3. Min egen åsikt är att det låter alldeles för dåligt för att användas till musik där ljudåtergivningen är av betydelse för uttrycket. Att lyssna på musik i mp3 är ungefär som att gå på konstutställning med solglasögon. Men precis som viss bildkonst förmår behålla sitt uttryck även i skumma lokaler så finns det mycket musik som är precis lika njutbar i 192 kbps mp3 som på vanlig cd. Men låt oss hoppas att vi alla inom några år kommer att få en så stor bandbredd i nätverken så att allt detta fantastiska kan gälla också för en riktig ljudkvalitét.

Tre generationer mp3-entusister   mp3 pro