Mp3 - hetsjakt och guldfeber   Mp3 i en musikälskares vardag

Första generationen mp3-entusiaster

Men det var inte förrän i mitten av nittiotalet som mp3-filer började komma i större omlopp och då tack vare elever vid amerikanska college. Istället för att ta med sig stereoanläggning och hela sin skivsamling hemifrån så lyssnade man i den trånga studentbostaden till mp3 med pc:n som man också använde till studierna. Elever lade upp arkiv med mp3 på skolornas nätverk istället för att låna skivor av varandra. Det var den första generationen av mp3-entusiaster.


Andra generationen mp3-entusiaster

Eftersom skolornas nätverk låg öppna mot Internet så upptäcktes mp3-arkiven snart av musikälskande surfare från hela världen. Plötsligt rusade antalet träffar i höjden med tusentals procent och i vissa fall blockerades skolans server av den stora belastningen. Den andra generationens mp3-entusiaster gjorde nu entré på arenan. De kodade systematiskt över skivor till mp3, lade ut arkiven offentligt och njöt av att se besöksfrekvensen på sina hemsidor explodera. Det fanns också idealister som ansåg att ”musik tillhör mänskligheten och ska vara gratis för alla. De flesta visste inte ens att det är olagligt att kopiera och sprida musik utan tillstånd från musikens ägare. Och musikens ägare är ju den som har skrivit låten eller ett skivbolag eller musikförlag som köpt rättigheten att mångfaldiga och sprida musiken.


KFMF fanns på Internet långt innan mp3 blev vanligt. Då publicerade man medlemmarnas musik som ”moddar” . Numera ingår Kosmic i mp3.com.
Skivbolagen befarade att mp3 skulle minska försäljningen av vanliga musik-CD och utnyttjade copyrightlagarna för att tvinga hemsidor med olagliga kopior att stänga. När RIAA tillsatte en speciell arbetsgrupp trappades det hela upp till rena hetsjakten. Arbetsgruppens medlemmar hade till upp-gift att sitta och surfa på Internet för att spåra upp mp3- arkiv. Taktiken var stenhård, så fort en hemsida spårats fick den ansvarige order om att stänga med hot om stämning, ofta på väldigt höga belopp. Nättidningen TechWeb rappor-terade i maj 1998 om den tjugoårige studenten Frederick David Cohen som drev en ”Song Of The Day” hemsida och plötsligt en dag fann en stämning på fem miljoner dollar i brevlådan.

Cohen’s hemsida presenterade varje vecka en ny låt, ofta obskyra inspelningar gjorda av välkända artister. Cohen trodde inte att hans sida gjorde någon skada eftersom den inte konkurrerade med några radioprogram eller skivor. Han argumenterade också att många musikentusiaster faktiskt går och köper skivor efter att ha hört musik på Nätet. Detta bekräftades senare i juli 1999 i en undersökning utförd av Jupiter Communications, http://www.jup.com .


Tredje generationen mp3-entusiaster

Liksom många andra trender inom ungdomsmusiken så lockade gräsrotsrörelsen kring mp3 till sig intresse från entrepenörer som letade efter en ny marknad. Det dök upp nya sajter som enbart kretsade kring ny musik i formatet mp3. Många av de gamla begreppen från den traditionella skivbranschen ställdes nu på huvudet. Sajterna kunde ju bara arbeta med osignade artister, d v s band som inte redan skrivit över sina upphovsliga rättigheter på ett traditionellt skivbolag.

Ett faktum som hela tiden hindrat skivbranschen från att exploatera digital distribution över Internet är att mp3 är ett öppet format som medger obegränsad kopiering. Utifrån skivindustrins logik, där ett pris på strax under 200 kronor anses rimligt, är det självklart svårt att se några fördelar med ett format som låter alla kopiera produkterna gratis. Men de nya mp3-sajterna brydde sig inte om detta utan konstruerade sina egna affärsmodeller. Ett senare kapitel kommer att ta upp detta.


Mp3 - hetsjakt och guldfeber   Mp3 i en musikälskares vardag