Slut på personaliseringstrenden?   Licensregler för svensk nätradio

SHOUTcast - radio för alla

RealAudio har under flera år varit det traditionella formatet för nätradio. Den 1 januari 1999 lanserades dock Shoutcast, ett nytt system som i princip gör det möjligt för vem som helst att starta en egen radiostation utan att behöva betala en krona. Shoutcast är en teknik för ”streaming mp3” som har skapats av företaget Nullsoft som tidigare hat gjort den populära mp3-spelaren WinAMP. Nullsofts director of online strategy Robert Lord förklarar att de ”ville uppfinna dataprogram som hjälper människor att vara kreativa - vem som helst med några mp3-filer eller några cd-skivor och en mikrofon kan nu vara en radiostation”.

Shoutcast är en teknik för ”streaming mp3” som har skapats av företaget Nullsoft som tidigare hat gjort den populära mp3-spelaren WinAMP. Nullsofts director of online strategy Robert Lord förklarar att de ”ville uppfinna dataprogram som hjälper människor att vara kreativa - vem som helst med några mp3-filer eller några cd-skivor och en mikrofon kan nu vara en radiostation”.




Nåväl, riktigt så enkelt är det inte. För att starta en station och börja sända själv behö-ver man också ha tillgång till en server, såväl Windows och Unix fungerar, fast för Unixservern heter programmet Icecast. Har man det så är det bara att börja ladda ner programvaran från http://www.shoutcast.com. Man behöver tre program, WinAMP mp3- player, Shoutcast server-mjukvara samt Shoutcast plug-in. När programmen är installe-rade går sändningen till så enkelt att man ”drar” de ljudfiler man vill sända till WinAMP:s ”playlist”. Detta fungerar för såväl mp3 som wave-filer men också för direkt tal via mikrofon. Man kan faktiskt också sända genom ett långsamt modem. Det som begränsar antalet möjliga lyssnare är serverns bandbredd och en första övre gräns ligger runt trettio lyssnare. För att få upp antalet kan man ”spegla” sändningen från andra servers.

Shoutcast är som sagt kostnadsfritt även om kommersiella användare behöver betala 200 dollar för varje maskin. Som jämförelse kan nämnas att RealNetworks (RealAudio) också erbjuder en gratis ljudserver, men den är begränsad till tjugofem lyssnare per sändning och för upp till fyrtio lyssnare måste man betala 695 dollar.

Om man vill sända musik så får man heller inte glömma att skaffa licens för det. Priserna hos det amerikanska upphovsrättssällskapet ASCAP börjar vid 250 dollar per år och för det priset har man rätt att sända musik av fler än 80000 artister.

Slut på personaliseringstrenden?   Licensregler för svensk nätradio