SSHOUTcast - radio för alla   Mp3 - hetsjakt och guldfeber

Licensregler för svensk nätradio

Här hemma i Sverige är det STIM som sköter licensieringen av skyddad musik. Enligt det första reglerna, som STIM tog fram år 2000, kostade licensen 500:- per månad för att sända närradio eller enbart Internetradio och 1000:- per månad för kommersiell lokalradio. STIM arbetar kontinuerligt med förbättringar av licensreglerna och gällande tariffer finns publicerade på http://www.stim.se.


Dålig lönsamhet

Nätradion är en fascinerande företeelse men den är inte särskilt inkomstbringande. Och så kommer det nog att vara ända till fler får snabbare Internetuppkoppling och affärsmodellerna mognar. Det menar i alla fall experterna på marknadsforsknings-institutet Jupiter Communications i New York. De stora nätradiostationerna, som t ex Spinnercom, Tunes.com, SonicNet.com och NetRadio, söker ständigt efter strategier som kan öka lönsamheten. Exempelvis:
  1. Länka till kommersiella sajter där musik säljs och, med hjälp av särskilda avräkningsprogram, erhålla en mikrobetalning varje gång den andra sajten säljer på grund av en sådan länk.
  2. Sälja cd-skivor, musik för direkt nedladdning samt ”merchandise”-material.
  3. Sälja annonser. Antingen i form av visuella blänkare eller som ljudljinglar instoppade mellan låtarna.
  4. Sälja olika slag av prenumerationsservice.

Problem med djup länkning

Internetradion har också problemet med djup länkning att brottas med. Alltfler männis-kor länkar från sina egna hemsidor direkt till ljudkällan. Detta innebär att man går förbi radiosajtens välkomstsida och de surfare som kommer in den vägen får ju aldrig se de annonser som utgör stationens inkomstkälla. Samtidigt måste ju radiosajten betala för den ökade bandbredden. Vissa stora websajter anser att det endast borde vara tillåtet att länka till deras välkomstsida. Annars förlorar de ju annonsintäkter och möjligheten att presentera sitt innehåll. Andra är helt emot att det skulle krävas ett licensavtal eller någons tillstånd för att rikta en länk. Hyperlänkar är det material som faktistk bygger upp Internet, argumen-terar man, och ingen ska behöva betala för att peka på ett dokument på Internet. Paul Risenhoover, webmaster och president för Internetradiostationen X-Radio, tog saken i egna händer programmerade ett litet script som hindrar djup länkning. När en lyssnare ska logga på RealAudio-servern så ser scriptet först efter varifrån anropet kommer. Alla anrop som då visar sig inte komma från X-Radio stängs ute.

I april 2000 skapades i amerikansk domstol ett prejudikat som innebär att djup länkning är tillåten så länge den som länkar klart anger källan. I processen vann företaget Tickets.com över konkurrenten TicketMaster.

Shoutcast - radio för alla   Mp3 - hetsjakt och guldfeber