eMusic   Deo

Swebmusic

På en svensk epostlista för musiker började man chatta om svenska skivbolag på nätet. Ingen kände till något sådant så istället beslöt sig några musiker att gå samman och själva sälja sin, och andras, musik via Internet. Resultatet blev föreningen Swebmusic, http://www.swebmusic.com, som den första maj 1999 öppnade en sajt där man säljer medlemmarnas musik som mp3 och på cd-skivor.



Man har tagit hjälp av företaget Forefront AB med att lägga upp en traditionell marknadssajt med ”kundvagn”. En databas som hanterar alla mp3 och RealAudiofiler samverkar med säljprogrammet som även hanterar kreditkort. En låt kostar 10 kronor.

Jag ringde upp Swebmusic och fick prata med musikern Sven Bornemark som också sitter i styrelsen:

- För alla oss som sitter och spelar in musik är målet och belöningen att andra också får höra vad man gjort, säger han. Om man dessutom kan få en liten slant över så är de ännu trevligare. Den ekonomiska biten i ett Internetmusikbolag, jämfört med att starta ett vanligt bolag, är försumbar. Men det viktigaste som drev oss till att sätta igång var att vi alla ville komma ifrån det här med att det sitter någon liten mogul på ett skivbolag och säger ”Nej, du – vi har tyvärr inte plats i vår katalog för din musik”.
Man har valt att hålla sajten helt svensk för att förenkla administrationen och för att alla betalningsärenden ska fungera. Efter att amerikanska tidningen Wire skrev om sajten fick man väldigt mycket brev från människor i andra länder som ville vara med. Sven menar att det finns en poäng i att hålla saker nationella och Swebmusic rekommenderar därför folk i andra länder att starta liknande sajter på hemmaplan, i Polen, Uruguay etc etc.

Det typiska problemet för samtliga Internetmusikbolag – att man får så ofantligt mycket musik att hantera – har Swebmusic tills vidare löst genom att dela in musiken i tolv kategorier, ”fast alla musiker är inte så glada över det”. Sven berättar att man diskuterat ”topplista” men valt bort det. Däremot så vill man i framtiden införa funktioner för att rekommendera musik.
- Okey, jag gillar Vangelis, Pink Floyd och Tova Carlsson. Finns det andra här som tycker om detsamma? Databasen behöver ju inte känna till alla namnen man skriver in. Det räcker med att någon annan också har skrivit in exempelvis ”Ravel” så kopplas dessa två sökningar ihop och matchas. Att lyssnarna tipsar varandra på det sättet tycker vi bättre om än en topplista. Däremot kan vi tänka oss att lägga ut ”veckans artist” eller något liknande på första sidan. Dessa får då extra publicitet mot att de lämnar ifrån sig en låt för gratis nedkladdning.
Swebmusic har fått mycket uppmärksamhet i media, världen över, men försäljningen har inte visat samma rasande ökningstakt. Sven Bornemark räknar upp ett antal hinder som man har kvar att kämpa emot.
- Dels så har vi svenskar en felaktig uppfattning om att det skulle vara osäkert att handla med kreditkort på Internet; det är det inte, fastslår han. Ifall någon skulle förlora pengar på grund av att ett betalningsärende inte gått rätt till så ersätter banken kunden. Det är inget som bankerna går ut öppet med, men så är det. Dessutom så har mp3 ”varit gratis” i två års tid och människor uppfattar inte musikens värde där på samma sätt som om samma musik pressats in på en rund plastbit med omslag.
Att i Sverige hitta en Internetlösning för affärer med kreditkort är inte enkelt. Swebmusic fann flera alternativ i USA men de skulle alla bli mycket dyra. Avtatalet med svenska ISP:n (Internet Service Provider) Forefront AB kostar inte Swebmusic något, bortsett från att Forefront tar 40 % på sålda MP3-filer och 10 % på cd-skivor. Resten går oavkortat till upphovsmannen. Om en kund beställer en cd-skiva så går det ett automatiskt epostbrev till upphovsmannen som själv går till posten och skickar varan till kunden.

Sven Bornemark ger ett avslutande råd till dem som går i tankar att starta ett Internetmusikbolag:
- Satsa mycket på det som vi inte lyckades med från starten. Att få till hemsidan så att den blir mysig, personlig och äkta. Hellre det än att sajten ger ett slipat, affärsmässigt intryck. Skriv i stil med ”här är Pelles nya låt som han gjorde i förra veckan och är döstolt över”, för det är på den nivån det bör ligga.


eMusic   Deo