Popwire   ”Community” - en affärsmodell?

Urval som affärsidé

Som jag nämnt tidigare så kan den enorma mängden av information på Internet utgöra ett problem. Detta gäller såväl för artister, som alltså får svårt att nå ut till personer med förutsättningar att kunna ta till sig deras konst, samt för lyssnande konsumenter som får svårt att hitta den musik de letar efter. Vi börjar nu se konkreta exempel på hur olika aktörer försöker bygga in lösningar för detta problem i sina affärsmodeller.

Riffage.com’s nya satsning (maj 2000) försöker strukturera det gigantiska utbudet av musik genom att låta allmänheten lyssna till etablerade artister som exempelvis Sant-ana och Shania Twain, samtidigt som möjlighet ges till nedladdning av musik med mindre kända artister som låtit sig inspireras av dem. GetMusic, som ägs av BMG och Universal Music Group, är inne på samma linje med att bereda plats för Riffage-artister i sina gengrebaserade kanaler samtidigt som man länkar till webbplatser för de etablerade artister som inspirerat dessa.
- Samarbetet mellan Riffage och GetMusic erbjuder en enorm möjlighet för både band och fans som är inne på en utpräglad gengre, menar Riffage grundare Ken Wirt. Inte enbart för att det låter våra artister exponeras tillsammans med sina hjältar , utan också för att det hjälper oss att bjuda användare på en mer personlig upplevelse där de får chans att upptäcka både kända och okända artister som de troligtvis kommer att tycka om.

Listen.com - ”branschens favorit”

En annan modell för urval står Listen.com för. Man kan säga att det handlar om en gigantisk länksamling till lagliga mp3-filer. Dessutom sitter en mängd duktiga musik-skribenter och recenserar musik för att ytterligare hjälpa lyssnarna rätt. Intressant är att Listen.com har erhållit ekonomiskt stöd från de fem ledande multinationella skivbolagen samt Madonnas bolag Maverick. Ett tydligt tecken på att hela branschen inom kort kommer att flytta fram sina positioner på Internet. För kan man tänka sig någon billigare marknadsföringskanal än Listen.com?



Epitonic har också en överenskommelse med indieskivbolaget Insound om direkt länk med möjlighet till CDförsäljning för Epitonic-artister. De flesta av Epitonic’s 600 artisters skivor kan nu köpas genom Insound. Låt oss titta närmare på just Insound. De har en slogan som lyder ”neglecting the average music fan since March 1, 1999” (”struntat i den genomstnittlige musikälskaren sedan 1:a mars 1999”). Taktiken att strunta i trenderna (”mainstream”) och istället gå på djupet i en smalare nisch attraherar dagligen 15000 besökare till sajten. Ja, modellen är så framgångsrik att CDNow (utan framgång) försökt kopiera den. En av Insound’s grundare, Christian Anthony säger: ”Vi vill vara ett centrum för fans ur independent-kulturen. Dessa är människor som hellre lägger sina sista slantar på att skaffa musik än att köpa kläder eller gå och klippa håret.” För att skaffa sitt bolag trovärdighet, street cred, publicerar Anthony material ur 150 magasin och säljer musik från kataloger över sällsynta vinylskivor. Dessutom stöttar bolaget olika band med ”Tour Support” som innebär att bolaget bränner 1000 cd som sedan delas lika mellan bandet och bolaget. Båda sidorna behåller de pengar man sedan får in genom försäljningen av sina 500 cd.

Epitonic, Insound och en del andra tipsar inte besökarna om ”band som de troligen kommer att gilla” utan går tydligt ut med en egen estetik. Man säger ”det här gillar vi, det är vår stil” och besökarna flockas eftersom de delar den musiksmak som genomsyrar bolagens verksamhet. Det är alltså den gamla klassiska ”indie-modellen” som återuppstått på Internet. Man skapar ett starkt varumärke för bolaget till skillnad från det sätt som de större skivbolagen (och vissa större sajter) jobbar på; dvs att föra fram enskilda artister medan bolaget självt är i det närmaste osynligt.

"Indie"-modellen "Major"-modellen
Bolaget ett starkt varumärke Bolaget anonymt
Låter "community" uppstå kring artisterna Exponerar enskilda artister kraftigt
Beroende av "street cred" Beroende av kapital för promotion och lanseringar
Bra på att hitta nya talanger Bra på att köpa indiebolag som har hittat nya talanger
Traditionellt lokalt fokus men numera globalt via Internet Multinationellt fokus


SpinRecords.com hade en affärsmodell som byggde på community och riktade sig till de amerikanska universitetens musiklyssnare. I april 2000 drog man igång ett system som ”streamar” tolv gengrer av oberoende musik från den egna sajten till universitetens egna radiostationer ute i landet. Lokala DJ:s can sedan välja vilken musik de vill använda i sina program och spela in sin egen fabulösa show mellan låtarna. Sedan streamar den lokale DJ:n tillbaka sin bearbetade show via Spinrecords server. Den långsiktiga strategin i affärsmodellen var att alla studenterna kommer att fortsätta lyssna på radio via Internet när de senare går ut i arbetslivet. Och vid det laget kommer de att ha mer pengar att spendera, vilket i sin förlängning ger Spinrecords annonsintäkter. Affärsidén höll dock inte varför SpinRecords gjorde konkurs i oktober 2000.

Popwire   ”Community” - en affärsmodell?