Storbolagen delar upp online-marknaden? Juni, 2001 Just nu är det intressant att följa hur de traditionella skivbolagen startar nya, Internetbaserade, modeller för att sälja ”prenumerationer på musik” och så småningom även musik för digital nedladdning. Skivbolagen, som har den lagliga rätten att distribuera själva ljudinspelningarna, har inte skyndat sig nämnvärt för att kapitalisera denna nya marknad, trots att den varit känd ända sedan 1993. Det året började IUMA lägga ut musik på nätet och skivindustrins samarbetsorgan IFPI publicerade rapporten ”Music Industry, Electronic Delivery And Copyright”, där man fastslog: ”Det skulle strida mot alla logiska förväntningar om elektronisk distribution inte skulle komma att komplettera, eller ersätta, de existerande systemen för skivförsäljning.”Det var åtta år sedan, men varför har inget börjat hända förrän nu? Tja, det finns flera anledningar men de två viktigaste var att (1) man inte såg några konkreta bevis på en existerande marknad (efterfrågan hos betalningsvilliga konsumenter) och (2) att digitala musikfiler inte kunde kopieringsskyddas på ett effektivt sätt. Eftersom skivbolagen ändå satt på rättigheterna, varför skulle de egentligen skynda sig? Bättre då att använda den strategi som visat sig överlägsen på fysiska skivmarknaden: ”att vänta tills ett indie-bolag lanserar något så stort att de själva inte längre kan hantera det och då gå in och köpa upp både bolag och artister”. Detta är i princip vad som har hänt en del ”Internetmusikbolag” som drog igång under senare delen av nittiotalet (mp3.com, emusic.com m.fl.). Andra tidiga Internetmusikbolag gick helt enkelt i konkurs.
Det är mot denna bakgrund de stora skivbolagen nu delar upp sig i två läger. EMI, BMG och Warner har gått samman med RealNetworks i MusicNet medan Universal och Sony bildat Pressplay (tidigare kallat Duet) som kommer att samarbeta med Yahoo. Båda lägren räknade med att börja sälja prenumerationer sommaren 2001 men förseningar gjorde att de kom igång först ett halvår senare.
Föjande tre områden är dock fortfarande, 2002, oklara:
Bättre tider för oberoende Internetmusikbolag? Under senare år har mängder av Internetmusikbolag startat i triumf, bara för att sedan gå i konkurs när startkapitalet tagit slut. Problemet var att de stora skivbolagen aldrig gav sitt tillstånd; de äger ju ljudinspelningarna för mycket populär musik som givits ut på skiva. I slutet av 2001 startade Listen.com en kommersiell musikprenumerationstjänst, Raphsody. Strax nådde man en överenskommelse med de två multinationella skivbolagen EMI och BMG om att få distribuera musik från dessa bolag digitalt. Listen.com säger själva att man räknar med att snart tillkännage ytterligare licensavtal med andra skivbolag. Visionen med Raphsody är att ”erbjuda tillgång till all musik”, som chefen Sean Ryan uttrycker det. |